Söz-Düş Makinesi

soz-dus-makinesi-stefano“Söz-Düş Makinesi” yanınıza kocaman bir dilim çikolatalı kek ve bir bardak portakal suyu alarak keyifle okuyabileceğiniz şahane bir kitap!

Kedisiyle beraber yaşayan bir teknikerin bir dizi rastllantı sonu düşünceleri okuyabilen bir makineye sahip olmasıyla başına gelenleri oldukça eğlenceli bir dille anlatıyor. Her kitapta mutlaka bir favori karakterim vardır ama bu kitapta hangi birini seçeceğimi şaşırdım :) Kitabın insanı şaşırtan enteresan karakterlerle ve ilginç olaylarla dolu canlı metni kadar, sayfaların arasından göz kırpan eğlenceli resimlemeleri de ayrı bir keyif unsuru.

Aslında bu kitabın İtalyanca baskısında Vittoria Facchini’nin resimlemeleri vardı bu nedenle bizde yayımlanan baskısında Mert Tugen’in resimlemelerini görünce epey şaşırdım :) Vittoria Facchini’nin güzelim çizimlerini Türkçe baskısında da görmek isterdim ama Mert Tugen’in kendine özgü muzip çizgileri de bu kitap için tam isabet olmuş!Özgün halinde tanıyıp sırf okumak için İtalyanca öğrenmeye niyetlendiğim ve uzun zamandır Türkçe’ye çevrilse diye beklediğim kitaplardan biri olan “Söz-Düş Makinesi” en sevdiğim kitaplardan biri oldu bile :) İçinden bol bol eğlence taşan bu güzel kitabı kaçırmamanızı tavsiye ederim.

Teknikerin bozuk fax makinesini tamir etmeye niyetlenmişken Oreste adlı kedisinin kelebek peşinde atlayıp hoplayacağım derken işin içine patilerini daldırmasıyla makinenin üzerine yuvarlanan nutella kavanozu sonucu ortaya enteresan bir buluş çıkar; düşünceleri okuyan bir makine! Tekniker, kedisinin yardımıyla yanlışlıkla sahip olduğu bu icatla televizyondaki bir programa çıkıp kız arkadaşıyla beraber gideceği 2 kişilik Lampedusa tatilini kazanacağını düşünürken bir şekilde gizli servis işin içine karışır. Konu askeri bir mesele halini alır. Böylece tekniker her ne kadar bu makinenin nasıl bir mantıkla çalıştığını anlamasa da, kendini balık deposu görünümlü bir gizli labratuvarda herkesten gizli yürütülen X deneyi için çalışırken bulur -hatta diğer ajanlar gibi bir kod adı bile olur- . Bu gizli deney için 6 kişilik bir aile seçilmiştir. Bir tv programına çıkacaklarını zanneden ama aslında herşeyden bir haber olan bu ailenin sözlerinin ve düşüncelerinin kaydı tutulmaya başlanır. Gün be gün bu söz-düş makinesinin kayıtları tek tek incelenir, herşey gayet yolunda gitmektedir. Ve nihayet gizli X deneyinin sonuna gelinirken teknisyenin icadı tam da kendisini kanıtlamak üzeredir kii birileri bu işin içine yine burnunu sokar -yoksa patilerini mi demeliydim! :)soz-dus-makine

 Garip ve eğlenceli bir buluş! Bazı icatlar tesadüflerin sonucudur. Mesela bir faks makinesi ve sakar bir kedi ile insanların düşüncelerini okuyan bir makinenin mucidi olabilirsiniz! Eh, bu durumda, gizli servislerin ilgisi de cabası…

  • Söz-Düş Makinesi
    Özgün Adı: La Macchina Par-Pen
    Yazar: Stefano Bordiglioni
    Resimleyen: Mert Tugen
    İtalyanca’dan Çeviren: Tolga Darcan
    10+ yaş, 112 sayfa
    Can Çocuk Yayınları

stefano-bordiglioniStefano Bordiglioni, Elli yıldan uzun bir süre önce Roma’da doğdu ve şu anda Forli’de bir ilkokulda öğretmenlik yapıyor.
Çocuklar için elliden fazla kitap yayımladı ve aralarında “”Gianni Rodari Ödülü-Oriveto Kenti” , “Colette Rosselli Ödülü” ve “Penne Kenti Ödülü” olamak üzere pek çok ödül aldı.
Bir süredir televizyon programları da yazıyor.

Yazarın dilimize çevrilen diğer kitapları: “Akkuzu Karakuzu” “Denizi Düşleyen Prenses” “Paolo’nun Düşproblemleri”

Söz-Düş Makinesi” üzerine 3 yorum

  1. Geri bildirim: Bayan Kaz ve Çikolatalı Pasta | Kitap Günlüğü | Hint Cevizi

  2. Geri bildirim: Akkuzu Karakuzu | Kitap Günlüğü | Hint Cevizi

  3. Geri bildirim: Tarih Öncesi Hikayeler – Mamut Avı | Kitap Günlüğü | Hint Cevizi

Yorum bırakın