Altı Kırk Dört Dalgası

Behiç Ak’ın yeni çocuk romanı Altı Kırk Dört Dalgası çıktı! Ne zaman yeni bir Behiç Ak kitabının haberini alsam çok mutlu oluyorum. Bu kitabın haberi de canımın sıkıldığı şu tuhaf günlerden birinde beni gülümsetmeyi başardı. Behiç Ak, acaba bu sefer ne yazmış, olaylar nerede geçecek, karşıma hangi enteresan karakterler çıkacak? diye diye büyük bir merakla başladım kitaba. Tabii yazarın bütün kitaplarını olduğu gibi bu kitabını da severek, ilgiyle okudum.
Altı Kırk Dört Dalgası‘nda hiç beklemediğimiz, ilginç bir şey oluyor ve yazar kendinden bahsederek karşılıyor bizi. Sayfalar ardı ardına aktıkça bir yazarın yazma serüvenine ortak olurken bir yandan da yazdıklarının içine dahil oluyoruz. Kimler kimler yok ki bu kitapta… Hayali köpeğini kaybeden Doğan, ayaklı gazete Şehrazat, gezici kütüphanesinin direksiyonuna geçen Nigar Hanım, bir de horoz Muzaffer Bey var tabii ama ilginç karakterler sadece bunlarla sınırlı değil elbette. Kitapta tam da önemli bir şeyler oluyorken, şimdi olaylar nereye doğru gidecek, yazar ne yapacak derken bir de baktım son sayfaya gelivermişim. Pek severek okuduğum ve en başından epeyce ilgimi çeken Altı Kırk Dört Dalgası kitaplığımdaki diğer Behiç Ak kitaplarının yanında güzelce yerini aldı :)

Bir yazar, kahramanları kapıya dayandığında ne yapar?

Behiç Ak, çocukların zengin içdünyalarını, yaşamı sorgulayışlarını ve meraklı hallerini yansıttığı, usta işi resimlerle bezediği çocuk romanlarına bir yenisini ekledi. Bir yazarın düşünsel dünyasını, hayal gücünü, çevresiyle kurduğu ilişkiyi sıradışı bir kurguda harmanladı. Odasından mahallesine, kentten köye, köyden orman yaşamına uzanan “yazarın yolculuğu”na, birbirinden özgün karakterler  ve eşsiz hikâyeler eşlik ediyor. “Çocukların da entelektüel bir dünyaları var,” diyen usta yazar, bu kez yaşamın anlamını duyumsatan yaratıcı bir yazma serüveni sunuyor. Türkiye’nin 2021 ALMA (Astrid Lindgren Anma Ödülü) adayı olan Behiç Ak, yeni romanında hayal gücünün sınırlarında dolanıyor.

Bir yazar karakterlerini nasıl oluşturur, olayları nasıl kurgular? Yazmaya odaklanamayan yazarımız, bunları sorgularken, baş kahramanı kapıya dayanınca kendini öyküsünün içinde bulur. Tanıdığı ilginç insanlar, sıradışı karakterler olarak öyküsünde yaşamaktadır: Matematikçi Mecnun Bey, hayali köpeğini arayan Doğan, gezici kütüphanesiyle Nigar Hanım, annesini özleyen Şehrazat, horoz Muzaffer Bey, altı kırk dörtteki o dalga ve daha nicesi… Yazmak üzere masasına oturduğu gün, güçlü bir horoz sesi duyan yazarımızı kahramanları kadar, olayların akışı da şaşırtacaktır…

Samsun’da doğan Behiç Ak, İstanbul’da mimarlık öğrenimi gördü. 1982’den bu yana Cumhuriyet gazetesinde çizdiği bant karikatürlerin yanı sıra tiyatro oyunu yazarlığıyla da tanındı. Karikatürleri yurtdışında sergilendi. Ayrılık ve Bina’nın yanı sıra Avrupa ülkelerinde sahnelenen Fay Hattı ve Tek Kişilik Şehir adlı oyunları geniş ilgi gördü. Belgesel film alanındaki çalışmasıyla ödül alan sanatçı, çocuk kitapları yazıp çizmeye yoğunlaştı. Toplumsal eleştiriye dayalı dizisi “Gülümseten Öyküler”le her yaştan okurun büyük ilgisini topladı. İlk yayımlandığı Japonya’da ödül kazanan renkli öykü kitabı Yüksek Tansiyonlu Çınar Ağacı, Günışığı Kitaplığı tarafından özgün bir tasarımla yenilendi ve Çince’ye çevrildi (2014). Bilyeler gibi, ilgi gören resimli çocuk kitabı Gökdelene Giren Bulut da, Günışığı Kitaplığı tarafından yenilendi (2017). Benim Bir KarışımTombiş Maskeli Baloya Katılmak İstemiyor gibi, küçükler için felsefeye giriş niteliğindeki “Tombiş Kitaplar” dizisini sürdüren Behiç Ak, otuz yıllık karikatür birikiminden bir seçkiyi Karikatür Kitabı adı altında topladı. Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği! adlı çocuk romanı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) 2013 Yılın Çocuk Romanı Ödülü’nü ve Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (ÇOGEM) 2014 Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Roman Ödülü’nü kazanan sanatçının son çocuk romanı, tüm canlıların yaşama hakkını savunduğu Tavşan Dişli Bir Gözlemcinin Notları (2019). İstanbul’da yaşayan ve kedilere düşkünlüğüyle tanınan Behiç Ak, IBBY Türkiye’nin 2021 ALMA (Astrid Lindgren Anma Ödülü) adayı.

Yorum bırakın