Çok Evin Yok Kedisi

Geçenlerde güzel ve bol güneşli bir günümü neşelendiren çok tatlı bir kitapla karşılaştım. Göknil Özkök’ün yazıp Mert Tugen’in resimlediği “Çok Evin Yok Kedisi” adlı bu kitap nevi şahsına münhasır bir kediyi ve patisinin izini bıraktığı insanların öyküsünü anlatıyor.

Kedili kitapları zaten pek severim hele ki böylesine eğlenceli ve ilginç olanına rastladıysam hayatta kaçırmam doğrusu ;) Çağdaş Türk Çocuk Edebiyatı’nda bu derece keyifle okunan bir kitapla karşılaştığım için de çok mutluyum. Göknil Özkök ne iyi etmiş de yazmış. Okurken Gümüş’ün yaptıklarına hem şaşırdım hem de çok güldüm kısacası çok severek okudum 🖤

Günlerini çocuklara yünden oyuncaklar yaparak geçiren emekli Güliz Hanım, uzun zamandır tek başına yaşamaktadır. Yalnızlığını paylaşmak için de evine alıp sahipleneceği bir kedi istemektedir. Ama öyle sıradan değil de dillere destan güzelliğe sahip özel bir kedi olsun diye diretmektedir. Bir gün limanda  karşısına çıkıveren gri bir kedi, bakışlarıyla hemencecik dikkatini çeker. Aradığı kedinin o olduğuna inanan Güliz Hanım, kediyi kucakladığı gibi eve getirir. Ne zamandır arayıp hayalini kurduğu kediye nihayet kavuşmuş ve ona Gümüş ismini vermiştir. İşte her şey böyle başlar… Zamanla boynuna bir tasma bile taktırmayan Gümüş, gerçekten de özel bir kedi çıkar. Farklı insanları farklı yaşamları birleştirip pek çok hikayeye dokunan Gümüş’ün adı günler geçtikçe serüvenleriyle anılır olur.

Bir cumartesi günü, kalabalığı yeni dağılan limanda karşılaştılar. Güliz Hanım onu görür görmez anlamıştı, aylardır hayalini kurduğu kedi tam karşısındaydı! Gümüş adını verdiği bu asilzadenin arkadaşlığıyla geçecek günlerin mutluluğu yansıyordu yüzüne. Derken, bir gün Gümüş sokağı tanıdı. Bu, beklenmedik karşılaşmaların başlangıcıydı…

Öyküleri ve biyografik romanlarıyla sevilen yazar Göknil Genç, hayatına tanıklık ettiği bir kediden yola çıktığı romanında, farklı insanları ortak bir öyküde buluşturuyor. (Tanıtım Bülteninden)

İstanbul’da doğan Göknil Özkök, 1989’da İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda başladığı viyola eğitimini 1999’da tamamladı. Mezun olduğu yıl katıldığı Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’ndaki görevini 2012’ye dek sürdürdü. Almanya’da başlayan yüksek lisans eğitimini MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nda tamamladıktan sonra, aynı konservatuvarda öğretim görevlisi olarak viyola eğitmenliğine başladı. 1997’den bu yana yurt içi ve yurt dışında resital, oda müziği ve orkestra konserleri vermeyi sürdürüyor. Edebiyata küçük yaşta, gazeteci-yazar olan dedesi sayesinde adım atan Genç, ilkokul yıllarından itibaren yazdığı çeşitli hikâyeler, denemeler ve kısa oyunların ardından, ilk biyografik romanı Sihirli Mozart’la yazın yaşamına başladı. Aynı kitaptan oyunlaştırdığı Mozart Küçük Dâhi: Gençlik Müzikali, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin 2013-2014 sezonunda sahnelendi. Klasik müzik bestecilerinin yaşamlarını konu alan biyografik romanlarının dışında ilk okuma kitapları da yazan Genç, konserler vermeye ve MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’ndaki viyola eğitmenliğine devam ediyor. Kızı Yaz’la İstanbul’da yaşayan yazar, farklı yaş grupları için yeni öyküler, romanlar kaleme alıyor. Bach Yürürken, Böcek Orkestrasının Muhteşem Sınıfı 1, Böcek Orkestrasının Muhteşem Sınıfı 2, Böcek Orkestrasının Muhteşem Turnesi, Chopin: Küle Dönüşen Kalp, Değirmenci İle Baykuş, Emekli Vagon, Küçük Kırmızı Düğme, Sihirli Mozart adlı kitapları Can Çocuk Yayınları’ndan çıktı.

Yorum bırakın